Translate

divendres, 26 d’agost del 2016

"Fer Harca (2) i "Els valencians, des de quan són valencians?" a l'Agència de Lectura

Fer Harca (2)

L’Agència de Lectura Ricardo Martínez ha incorporat als seus fons les obres Fer Harca (2): més històries medievals valencianes, del grup Harca, i, també, ja fa més temps, Els valencians, des de quan són valencians? , escrit per Vicent Baydal. Tots dos presentats el passat dia 12 d’agost a la plaça de l’Ajuntament de Biar.

 La primera obra continua l’estela d’èxit de Fer Harca: Històries medievals valencianes. Segons els autors, que conformen el grup Harca, ofereixen als lectors/ores “píndoles sobre el nostre passat”. En aquesta segona par de Fer Harca es tracten temes com: el paper de la dona en època medieval, Les “Covetes dels Moros” de Bocairent, guerra a Montcada o a Cocentaina, medicina medieval, l'abastiment de cereal a l’Almodí de València, la diversitat lingüística als segle XIII i XIV, i molt més. Fer Harca forma part de la col·lecció Odissea (ed. Drassana). Per a més informació, podeu consultar el bloc d'Harca

Pel que fa a l'obra Els valencians, des de quan són valencians?, de Vicent Baydal, se'ns diu que: "L'estudi empíric dels orígens de la identitat vinculada a la comunitat política del regne medieval de València ha restat pràcticament inèdit fins a temps molt recents. Aquest llibre els ressegueix amb tota mena de detalls, des de la creació del regene  en 1238 (...) fins a la dècada de 1360, en la qual es consolidaren les Corts valencianes i la Diputació del General o Generalitat com a institucions estamentals mancomunades. El resultat és l'avançament de la datació de naixement de la identitat valenciana, quasi mig segle abans del que es pensava (...) En concret, la defensa dels Furs de València, primer enfront de la noblesa  aragonesa i després dels mateixos monarques, i el desenvolupament de la cooperació política requerida per les guerres de mitjan segle XIV, contra els marínides, els genovesos o els castellans, donaren com a fruit l'aparició d'una consciència col·lectiva pròpia, que diferenciava que diferenciava els habitants del regne de València, els valencians, dels altres pobles de la Corona 'dAragó i la resta d'Europa".

El grup Harca està compost per Frederic Aparici (Gandia, 1982), doctor en Història Medieval per la Universitat de València, per Vicent Baydal (València, 1979), doctor d'Història Medieval i professor d'Història del Dret a la Universitat Pompeu Fabra, i per Ferran Esquilache (València, 1980), també doctor en Història Medieval.