Translate

divendres, 31 de març del 2017

Nous llibres per a la "Prestatgeria de la Igualtat"

Han entrat a formar part dels fons de l’Agència de Lectura Ricardo Martínez Guillén de Biar, entre d’altres, la col·lecció Libros para el mañana de l’editorial Media Vaca, que va destinada, en concret, a la Prestatgeria de la Igualtat i dedicats al públic infantil. Està composta de quatres títols: Cómo puede ser la Democracia, Así es la Dictadura, Hay clases sociales, Las mujeres y los Hombres. A més dels textos, curts i concisos, destaquen les suggeridores i expressives il·lustracions.

Es tracta d’una col·lecció que va veure la llum els anys 1977 i 1978, durant la Transició democràtica, publicada per l’editorial barcelonina Gaya Ciencia. Al cap de 40 anys, segons els editors, han canviat les il·lustracions, però, no s’ha suprimit ni s’ha afegit res al contingut: en l’essencial, confirmen, les idees i els comentaris són vàlids per a la nostra actualitat. Només s’ha inclòs, al final de cada llibre, una nota actualitzant allò que s’ha cregut convenient.

A més, fan un aclariment important: als libres, quan es diu homes, es refereix també a les dones i, per tant, quan diu xiquets, comprén també les xiquetes. Als anys 70 no es feia aquesta precisió la qual, actualment, és una necessitat i una demanda social.

En Cómo puede ser la Democracia, reflexiona sobre la necessitat de no deixar-la en mans tant sols dels polítics. D’Así es la Dictadura, extraiem que, malgrat haver una baixada en el nombre de dictadures al món –quasi totes a Ària i a Àfrica, molts països que oficialment són democràcies, tenen actituds dictatorials: corrupció, eleccions no netes, es manté la població en la ignorància o les lleis es fan d’esquena a la ciutadania.


Respecte a Hay clases sociales, se’ns informa d’una pèssima notícia: als últims anys, les diferències entre rics i pobres s’han agreujat, fent-se més grans. De fet , la classe mitjana s’ha empobrit, i gent de la classe treballadora no ho té fàcil a l’hora de trobar feina. Finalment, a Las mujeres y los Hombres, se’ns recorda que, si bé respecte a la igualtat de gènere estem millor que fa 40 anys, encara queda molt per recórrer: desigualtat salarial, en ocupar als càrrecs d’empreses o de responsabilitat, a l’hora de la contractació per qüestions com embarassos o aspecte físic. Hi ha una gran mitjà per a superar aquesta situació: l’educació en valors i en la igualtat.


https://twitter.com/AgenciaLectBiar