Translate

dissabte, 14 d’octubre del 2017

Comiat i nova etapa

Hui és un dia especial, perquè acabe el meu treball a l’Agència de Lectura Ricardo Martínez de Biar. No cal dir que aquest període viscut a Biar ha estat un dels més importants de ma vida.

He tingut l’oportunitat de dirigir una Agència /Biblioteca, de conéixer aquesta fabulosa vila i de poder participar en la seua vida quotidiana i cultural.

Ara toca moure. Encete una nova fase. Vaig a treballar a la Biblioteca del Museu d’Etnologia de la Diputació de València on espere continuar formant-me professionalment i humana.

Gràcies a tots els biaruts i biarudes pel respecte i el carinyo mostrats.

Vos desitge el millor i tornaré a visitar aquesta meravellosa vila.


Vos trobaré a faltar.

Carles Penya-roja Martínez

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

divendres, 6 d’octubre del 2017

Ja ha eixit la versió per a mòbils del Catàleg de la Xarxa de Lectura Pública Valenciana

El Catàleg de la XLPV (Xarxa de Lectura Pública Valenciana) ja té versió per a mòbils.

Si es té un iPhone, iPad o iPod, cal afegir aquesta web a la pantalla d’inici i generar un accés directe. S’ha de primer el símbol http://xlpv.gva.es/mopac/flecha.png de la barra de navegació i seleccionar l’opció: Afegir a la pantalla d’inici.


Si tens un altre Smartphone, s’ha de prémer el “+” que es troba a la barra de navegació que afegirà aquesta página a favorits.

Font:

Correu-e de

Fani Cerdá Vara
Cap de Secció de Documentació Bibliotecària
Direcció General de Cultura i Patrimoni
Monestir de Sant Miquel dels Reis

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

El dia 24 d'octubre és el Dia de la Biblioteca


https://twitter.com/AgenciaLectBiar


dimarts, 26 de setembre del 2017

El dia 16 d'octubre se celebrarà el Dia de les Escriptores

Aquesta efemèride ens ha estat comunicada per la La Direcció General de Cultura i Patrimoni:


Carta d'invitació (1)
“El pròxim 16 d'octubre es durà a terme, per segon any consecutiu, el Dia de les Escriptores. Un acte d'homenatge, promogut per la Biblioteca Nacional de España (BNE), la Federación Española de Mujeres Directivas, Ejecutivas, Profesionales y Empresarias (FEDEPE) i la Asociación Clásicas y Modernas (CyM) concebut per a recordar el llegat cultural de les escriptores espanyoles i hispanoamericanes, i les dificultats que en el passat van impedir un just desenvolupament i reconeixement a la seua tasca. La iniciativa va nàixer en 2016 amb vocació de continuïtat i se celebra el primer dilluns següent a la festivitat de Teresa de Jesús, que es commemora el 15 d'octubre.
Carta d'invitació (2)

L'acte que se celebrarà en la BNE consistirà en la lectura de vint breus fragments de textos escrits per autores espanyoles i hispanoamericanes a càrrec de persones de reconegut prestigi social i cultural i amb una especial representació d'autores en actiu.

En 2017, el tema proposat és “Dones, saber i poder”, inspirat en el concepte de l'apoderament femení. Tots els textos seleccionats pertanyen a autores espanyoles, amb presència de les quatre llengües oficials de l'Estat, o autores hispanoamericanes.

Clàssiques i Modernes de la Comunitat Valenciana té previst commemorar el Dia de les Escriptores amb un acte en el qual es reta homenatge a les autores valencianes. Enguany se centrarà en María Cambrils i Carmelina Sánchez Cutillas.


La Direcció General de Cultura i Patrimoni col·labora en l'organització d'esta iniciativa amb  la Biblioteca Nacional i  Clàssiques i Modernes CV. Vos animem a les biblioteques de tot l'àmbit territorial a sumar-vos a esta iniciativa.”

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

divendres, 15 de setembre del 2017

El dipòsit de l'Agència de Lectura Ricardo Martínez de Biar està plenament operatiu

Després d'una bona temporada sense estar a punt, el dipòsit de l'Agència de Lectura de Biar ja està organitzats amb tots els fons ben col·locats i en ordre.


A causa de les reformes mampreses fa temps, part dels fons van estar dipositats en altres sales de l’edifici sociocultural. Després d’aquestes reparacions, es torna a dur el fons que era fora, al seu lloc.

La reorganització del dipòsit va ser àrdua. Va significar replantejar-se’n la distribució i, a més, portar-hi altres col·leccions que eren a la sala social. S’intercanviaren llibres entre aquesta sala i el dipòsit. A aquest últim, anaren a parar una bona quantitat de novel·la d’adults, sobretot en castellà. Cap a la sala social, col·locats en una prestatgeria protegida, van fer cap molts llibres de donació.


Si bé, el dipòsit ja està plenament operatiu, i es poden recuperar els llibres que l’usuari demana o guardar els destinats allí, caldria fer una bona expurgació. Hi ha problemes com llibes en doble filera, tant al dipòsit com a l'espai físic de l'Agència. És a dir, ahi ha una gran manca d’espai, per la qual cosa, seria convenient triar aquells llibres, aquells documents sobrants de la biblioteca (per diferents raons) i donar-los de baixa. Qüestió que no devia allargar-se molt en el temps.

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

divendres, 8 de setembre del 2017

Col·leccions en curs a l’Agència de Lectura Ricardo Martínez

Poesia
Vos presentem les col·leccions que l’Agència de Lectura estan en curs actualment i que, més endavant, es posaran a disposició del públic. Són col·leccions de diferents temes: de poesia, per a familiaritzar-se amb l’anglés amb Peppa Pig, Clàssics Disney (amb conte i pel·lícula), El Capitán Trueno, un dels grans referents del tebeo espanyol i, finalment, clàssics de la literatura internacional, especialment dedicat al públic juvenil (també per a practicar i aprendre anglés).


Clàssics Disney
La selecció de poesia ens la brinda el diari El País. Hi ha un total de 30 poetes dels quals, com a tall d’exemple, poden assenyalar-ne alguns: Miguel Hernández, Emily Dickinson, García Lorca, Giacomo Leopardi o Paul Valéry. 

També de la mateixa casa, estem rebent la col·lecció de Clàssics de Disney (que són 20 contes en total) com Blancanieves y los 7 enanitos, La bella y la bestia, La sirenita, Mary poppins o Pinocho.
Peppa Pig

Continuem dins del món d’El País, i tenim la col·lecció de Peppa Pig, un mètode divertit i lúdic d’aprendre anglés per als més xicotets. Hi ha un total de 20 lliuraments. Amb cadascun, hi ha una sèrie d’elements: Story, Family activity, Parent’s guide i un CD-mp3.


Sense deixar el caliu d’El País, toca ara parlar d’El Capitán Trueno, un clàssic del còmic espanyol, que va ser creat el 1956 pel català Víctor Mora i el dibuixant valencià Miguel Ambrosio Zaragoza (conegut com a Ambròs). Hi ha 60 lliuraments. La col·lecció acabarà el 2018.

Clàssics juvenils
Per altra banda, des del diari Información, ens arriba Clásicos Español-Inglés-Classics Spanish-English de l’editorial Susaeta, amb obres com Drácula de Bram Stoker, La isla misteriosa escrit per Jules Verne o Las aventuras de Tom Sawyer de la mà de Mark Twain. És una forma interessant i enriquidora de practicar i de reforçar la llengua anglesa.

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

divendres, 1 de setembre del 2017

Altres col·leccions que pots disposar a l’Agència de Lectura Ricardo Martínez

L’Agència ha enriquit els seus fons amb una altra col·lecció, aquesta vegada de cuina. Es tracta d’una sèrie de 16 volums amb receptes, que vos faran, de segur, la boca aigua. Els títols ´son: El Arroz, El tomate, El bacalao, La gamba, Las setes, La alcachofa, El atún y el bonito, El huevo, Las legumbres, La patata, Aves de caza, El pulpo, El cerdo ibérico, El mejillón, almejas, ostras, vieiras, con caparazón, La berenjena y Cítricos.



Per altra banda, i gràcies a una donació, també hi ha entrat la col·lecció Muzzy, de la BBC, per a l’aprenentatge de llengües dels més joves. Consta de 16 DVD i de 15 CD-ROMS, més un llibre de text amb exercicis, amb lèxic i amb gramàtica adequada per a xiquets/es. Les llengües que es poden practicar són: anglés, castellà, francés, alemany i italià.


https://twitter.com/AgenciaLectBiar

dimarts, 29 d’agost del 2017

L'expositor presenta part de les noves col·leccions de l'Agència

L’Agència de Lectura Ricardo Martínez mostrarà a l’expositor part dels fons de col·leccionables que hi han entrat últimament i que els lectors/es puguen gojar de llegit, escoltar o veure de material de qualitat de primera.

Aixi, per a donar a conéixer o reforçar els gust pel món clàssic, tenim Ópera para ninos, col·leccionable de les promocions del diari El País. Hi ha un text, adequat al públic infantil, i fragments escollits perquè el més menuts/des en puguen gaudir. Les òperes de la col·lecció són: La Cenicienta, El elixir de l’amor, Hansel i Gretel, Guillermo Tell, El oro del Rin, La flauta mágica, Las bodas de Fígaro, El holandés errante, El barbero de Sevilla, Orfeo y Eurídice, La urraca ladrona i Falsaff.


Oferit pel Levante-EMV, també presentem una col·lecció de DVDs, amb un total de 8 volums, titulada Grandes batallas de la Guerra Civil. Allí, podem trobar: La batalla de Badajoz / La batalla de Toledo, La batalla de Madrid 1º / La batalla de Madrid 2º, La batalla del Jarama / La batalla de Guadalajara, La campaña del Norte / La batalla de Brunete, La batalla de Belchite / La batalla de Teruel, Ofensiva de Cataluña /
La caída de Madrid , La población civil.


I una tercera, també d’història bèl·lica, és La primera guerra mundial en color, en 6 DVDs, Catàstrofe, Matanza en las trincheras, Sangre en el aire, Asesinos en el mar, Caos en el Frente Occidental, Victoria y desesperación



https://twitter.com/AgenciaLectBiar

divendres, 18 d’agost del 2017

Els usuaris i les usuàries de l’Agència ja podem triar directament les pel·lis que els agraden

Caixes on s'alcen les pel·lícules
L’Agència de Lectura ja ha post a disposició, com ja vam anunciar, del públic el fons d’audiovisuals –pel·lícules, sèries, pel·lícules documentals: quasi 1000 documents en total-  al lliure accés del públic. Abans, els DVD eren en un armari metàl·lic. Calia demanar la clau i triar els films agafant-los de dins dels calaixos. La quantitat de material, i estar tant limitats d’espai, feia una mica difícil la consulta.

En cada caixa caben 120 DVD
El pany de l’armari es va espatllar i no s’ha pogut reparar. Es va decidir de trobar una solució alternativa, ço és, deixar a la vista totes les pel·lícules, amb la qual cosa l’usuari/a podria agafar els estotjos, sense els DVD –que estan alçats ens unes caixes dissenyades per a tal fi-, veure les caràtules i triar la pel·lícules que els agraden.

Estotjos exposats en la prestatgeria
Així, els estotjos queden exposats en una prestatgeria, i cadascun d’ells presenta, al llom, un número currens, és a dir, es comença des de l’1 cap avant, que indica en quina caixa està col·locat cada DVD. D’aquesta manera, l’usuari/a pren la pel·li (estoig) que desitja, el porta al personal de l’Agència. Aquest el busca a les caixes, el posa dins de l’estoig i el serveix a l’usuari/a. De moment, els DVD –sèries i documents solts- de matèries, és a dir, que fan referència a qüestions històriques, sobre la natura o reportatges, es deixaran més a més endavant.

Els préstecs de pel·lícules han augmentat notablement, i esperem que molts més usuari/es coneguen la millora en aquest servei i el puguen utilitzar. Continuarem aprofundit en l’actualització dels serveis de l’Agència i comunicant-vos-ho.



https://twitter.com/AgenciaLectBiar

divendres, 11 d’agost del 2017

Nou expositor: revistes per a l’estiu

L’expositor de l’Agència de Lectura Ricardo Martínez de Biar ha canviat de nou. S’exposa ara, algunes de les revistes que rep l’Agència, o bé perquè hi està subscrita o bé perquè són enviades gratuïtament o arriben amb la premsa diària.

Entre les revistes que es poden veure tenim, per exemple: El Temps –setmanari en valencià-, Viajes National Geographic, Saó –en valencià, periodicitat mensual-, Rock de Luxe –revista musical-, Clij –quaderns de literatura infantil i juvenil-, National Geographic, Historia National Geographic, Mundo negro –dedicat a Àfrica subsahariana.

Hi ha suplements com El cultural –del diari El Mundo- que tracta de literatura, arts escèniques, cinema i altres expressions artístiques i culturals, Papel –també d’El Mundo- sobre temes d’actualitat com ara ciència, ecologia o esport, Buena vida –suplement del diari El País- dedicat a cuina sana, productes ecològics o viatges, Babelia –també d’El País- sobre literatura, entrevistes a figures de la cultura, art, exposicions, Icon –El País- subtitulat Hombres & estilos.

El fons d’hemeroteca és més nombrós encara. L’Agència té una  política de préstec amb les revistes molt pròxima a la de les monografies. Així, excepte les revistes que són actuals/novetats, la resta es poden traure en préstec a raó d’un màxim de sis revistes cada quinze dies (un mes per l’estiu).



https://twitter.com/AgenciaLectBiar

dijous, 3 d’agost del 2017

Dues novetats que entraran pròximament a l’Agència

Després de l’èxit de La chica del tren, de l’autora Pawla Hawkings, on trobem una emocionant novel·la negra on la protagonista,  Rachel, caiguda en l’alcohol per problemes personals, és testimoni, des d’un tren, d’un fet que la involucra en un misteri.

Ens arriba la segona obra de Hawkins, titulada Escrito en el agua. En aquest cas, se’ns diu que: “poc dies abans de morir, Nel Abbott, va estar telefonant la seua germana, però Jules no va respondre, i no li va fer cas. Jules mor, diuen que s’ha llançat al riu. Per això, Jules tornà al seu poble natal. Jules té por de tot allò que l’envolta: de l’aigua, dels seus records i, per damunt de tot, de la certesa que el germà s’hauria tirat al riu.”


També vindrà a l’Agència de Lectura la novel·la històrica Teoteburgo, escrita per l’italià Valerio Massimo Manfredi. En ella es narra la desfeta militar de tres legions romanes al bosc de Teoteburg (actualment Alemanya), dirigides per Publi Quintili Var, derrotades per les tribus germàniques dels querucs, dels marcis i dels caucis, al cap de les quals es trobava el cabdill Armini (aliat fins a feia poc dels romans), l’any  9 de la nostra era. Aquesta batalla, va suposar la major desfeta de la força militar romana durant segles.

El text d'explicació d'Escrito en el agua, s'ha extret -i s'ha traduït al valencià- de l'enllaç.

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

divendres, 28 de juliol del 2017

L'Agència continua reforçant el fons bibliotecari per a l'estiu


Ha entrat recentment l’obra de l’autora xilena Isabel Allende, Más allà del invierno, on se’ns presenten tres personatges (una xilena, una guatemalenca il·legal i un professor universitari), units per una dramàtica aventura, enmig d’una tempesta potent de neu. Els tres protagonistes estan en l’hivern de les seues vides.

A més, s’han encarregat quatre obres més, que són:

Amores que matan. Acoso y violència y las mujeres (Editorial Algar), escrit per Vicente Garrido Genovés l’any 2001, però totalment d’actualitat. L’autor analitza la violència (tant la física com l’emocional) perpretada contra la dona. Parla també de l’assetjament, i del terror psicològic que comporta, com de la trampa del “amor fals” (els amors que maten) que cal previndre.

Hem demanat Col·lecció “Contes familiars”,  que està compost per sis contes infantils: Tinc dues mares, Tinc un pare i una mare, Tinc una mare, Tinc dos pares, Tinc dues famílies, El dia de la família. Estan pensat per a xiquets/es des de 0 a 8 anys. El fil conductor de tots és l’escola.

Les autores sóm Antònia Cardona i Natàlia Ferrús (ambdues mestre de primària). Han estat il·lustrats per Alba Bla. Es pot trobar més informació anant al següent enllaç.

El tinent anglés, de l’autor Eduard Mira (Drassana). L’acció transcorre a cavall del segle XVII i del XVIII. Un jove denier, Antoni Cruanyes, nebot del famós heroi austriacista valencià Joan Baptista Basset, després d’un període d’aprenentatge a València i a Anglaterra, seguirà les passes de Basset que: "poetaran el jove Gruanyes a ser testimoni i actor de trobades galants, de revoltes successives, de batalles navals, d'intrigues de palau o  de viatges sense fi, conformant el relat d'un pesonatge que, a pesar de la seua amoralitat, esdevé tan entranyable com inobidable, destinat a tindre vida més enllà de la desfeta d'Almansa."


Individus com nosaltres, de Ferran Torrent. (Columna), és a dir, d’un dels novel·listes més reconeguts del panorama literari valencià, ens porta, en aquesta ocasió, una nova proposta que ens condueix a l’any 2015: “Comença el 2015 i falta poc perquè el panorama polític valencià canviï com no ho ha fet en dècades... però la gent que viu contra corrent ni vol ni pot deixar de fer-ho. Marc Sendra, periodista convertit en autònom, després d'abandonar el seu diari, prepara una novel·la sobre un atracament històric comès en ple centre de la ciutat. Ho farà amb l'ajuda de vells coneguts com a ra el Llargo, el Messié, el pare Rafel i el mític Regino, a més del detectiu retirat Toni Butxana, els germans Torres i l'excomissari Tordera. No obstant això, s'hi entrebancaran un segrest i un assassinat totalmant inesperats, ingredients que ell mateix pretenia afegir al llibre com a incentius, u que acabaran formant part de la realitat més immediata".

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

dijous, 27 de juliol del 2017

Millores per accedir fons audiovisual de l'Agència de Lectura

Prestatges amb estotjos d'audiovisuals
L’Agència de Lectura Ricardo Martínez està en ple canvi de la seua col·lecció d’audiovisuals –pel·lícules, documentals. A més de continuar incorporant novetats, s’està procedint a traure a l’accés lliure del públic la col·lecció sencera.

Caixes per als CDs
Així, els usuaris/es podran consultar en un índex de pel·lícules –que està en procés d’elaboració- i altres tipus de producció audiovisual. També tindran opció a poder consultar les caràtules –els estotjos estaran a lliure disposició.

L’usuari/a, que ja pot accedir a part del fons d’aquesta manera, anirà al personal de l’Agència amb l’estoig de la pel·li elegida. El número (currens) que consta al llom de l’estoig, és la referència per a poder trobar el CD en unes caixes condicionades per a guardar i protegir els CDs. Aquests recipients es troben darrere del taulell d’atenció al públic.


Amb aquest sistema, l’Agència presenta una manera més oberta i àgil per a poder consultar els fons d’audiovisuals i aquests queden a l’abast del públic.

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

dijous, 6 de juliol del 2017

Expositor de guies de viatge per a l'estiu

L’Agència de Lectura Ricardo Martínez té present que estem a l’estiu, que fa calor, que cada vegada en fa més, per això, vos ajudem. Vos aportem idees d’on anar aquest estiu, encara que siga amb la lectura, i vos proposem destinacions espanyoles i d’internacionals perquè trieu aquelles que més vos fatisfacen i pugueu fugir de la basca imperant!

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

divendres, 30 de juny del 2017

T'agradaria ser escriptor/a?

L’Agència de Lectura Ricardo Martínez, a més de servir –vos lectura, activitats culturals i tecnologia, vos proposa participar directament en la creació literària. Vos mostrem, i vos encoratgem a participar, en alguns dels concursos literaris que estan convocats en terres valencianes per als propers mesos. Així, tenim:










https://twitter.com/AgenciaLectBiar

dimecres, 28 de juny del 2017

L'Agència de Lectura ja té Facebook


L'Agència de Lectura Ricardo Martínez Guillén ha obert, per a la seua projecció social i cultural, un compte en una Xarxa social tan important com és Facebook. Totes  les notícies, novetats i activitats organitzades per l’agència, o en les quals hi intervé, s’anunciaran en aquest mitjà també. Amb açò, l’agència continua en la seua línea de promoure’s i d’estendre la cultura per tot arreu.

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

dijous, 22 de juny del 2017

L’Agència de Lectura recupera la coneguda "Enciclopèdia Espasa"


L’Agència de Lectura Ricardo Martínez ha tornat a mostrar al públic l’Enciclopedia Universal Ilustrada Europeo- Americana, més coneguda com a Enciclopèdia Espasa, una clàssic de les enciclopèdies espanyoles, existent en quasi totes les biblioteques públiques valencianes. L'Espasa havia estat emmagatzemada al dipòsit de l'Agència de Lectura fins hui en dia.

Va ser un projecte personal de Josep Espasa i Anguera (1840-1911), fundador de l’Editorial Espasa (1860), seguint el pas d’altres projectes similars –i no de tanta envergadura- que van nàixer a final del segle XIX.

La part principal de l’obra, es va publicar entre el 1905 i el 1930, sumant 70 volums. Entre els anys 1930 i el 1935, es va traure a la llum un apèndix de deu volums. El 1934 ix el primer suplement, arribant fins al suplement núm. 33, els anys 2003-4.

A Biar, tenim els 70 volums inicials (físicament, 72), els 10 d’apèndix i nou volums de suplements (físicament, en realitat, en són deu, ja que el suplement pertanyent als anys 1936-39 té dues parts), que arriben fins als anys 1955-56.


 Quasi tota la informació ha estat extreta de Viquipèdia

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

dijous, 15 de juny del 2017

Vols conéixer algunes de les últimes novetats que han entrat a l'Agència de Lectura?

 Ací vos presentem les últimes novetats que s’han adquirit per a l’Agència:

El monarca de las sombras, escrit per Javier Cercás (autor de Soldados de Salamina o El impostor), on narra i reflexiona sobre la història d’un familiar seu, Manuel Mena, voluntari el 1936 en l’exèrcit de Franco, i caigut en combat durant la batalla de l’Ebre (1938).

Los ritos del agua, de Eva García Sáenz de Urturi, és la segona part de la Trilogia del agua. Després de l’èxit de la primera part, El silencio de la ciudad blanca, on un famós arqueòleg acusat d’una sèrie d’assassinats vints anys enrere, quan està a punt d’eixir amb el seu primer permís, tornen a haver-hi crims del mateix estil. L’inspector Unai López de Ayala, de malnom Kraken, els investigarà.

En Los ritos del agua, Kraken s’enfronta a algú que mata seguint un ritual ancestral de 2600 anys. La primera víctima ha sigut la seua primera nóvia. Les víctimes estan embarassades, i Kraken haurà d’aturar el culpable.

També vos oferim Quan arriba la penombra, de Jaume Cabré (autor de Les veus del Pamano i de Jo confesso), que és una sèrie de relats on trobem des d'un xiquet que es rebel·la contra el seu educador fians a un escriptor que amenaça el seu editor, passant per un candidat al Nobel que rep una visita inesperada.

Una promesa en el fin del mundo, de Sarah Lark, que continua les peripècies dels protagonistes de la Trilogia de la nube blanca. Ens trobem a l’Iran de la Segona Guerra Mundial. Dues germanes poloneses esperen en un camp de refugiats. Tant sol una d’elles serà admesa pera anar a Nova Zelanda. Li toca a Luzyna la sort de partir, però Helena, fent-se passar per la germana, la suplanta. Una vegada al seu punt de destinació, Nova Zelanda, Helena opta per crear-se una nova vida i oblidar allò que ha fet.


https://twitter.com/AgenciaLectBiar