Translate

dimecres, 22 de febrer del 2017

Exposició “Nosaltres, les escriptores valencianes en el temps” al Claustre de la Casa de la Cultura de Biar

Des del dia 17 de febrer fins al dia 3 de març, estarà l’exposició Nosaltres, les escriptores valencianes en el temps al Claustre de la Casa de Cultura de Biar. Es fa un recorregut, des del segle XI fins hui en dia, on es recuperen totes aquelles escriptores que visqueren en terres valencianes, siga quina siga la llengua amb la qual s’expressaren i siga qui siga el gènere que usaren per a fer-ho.
 
Així, es nomenen més de 450 valencianes que, en valencià, en castellà, en llatí o en  àrab, han contribuït a enriquir el nostres patrimoni cultura, sobretot el literari. Es tracta d’una llista exhaustiva, però mai tancada, perquè hi podrien aparéixer més autores encara.


Sor Isabel de Villena
Encarna Sant-Celoni
L’exposició consta de 14 panells explicatius. El primer, és la presentació de la idea, feta per les comissàries de la mostra, Manola Roig i Rosa Roig, els 12 panells següents van dedicats a un mes de l’any, en el qual, l'any tant fa, van nàixer les nostres autores i, a la fi, hi ha un llarg elenc amb totes les autores valencianes de les quals es té constància.

Isabel-Clara Simó
Algunes de les escriptores presents, a tall d’exemple, són:  Carmen Amoraga (1969, Picanya. Novel·la), Amalia Fenollosa Peris (1825, Castelló de la Plana. Poesia), María Beneyto (1925, València. Poesia), Isabel-Clara Simó i Montllor (1943, Alcoi. Narrativa), Raquel Ricart (1962, Bétera. Novel·la), Carmelina Sánchez-Cutillas (1927, Madrid. Prosa), Pepa Guardiola (1953, Xàbia. Narrativa), Encarna Sant-Celoni (1959, Tavernes de la Valldigna. Prosa), Anna Moner (1967, Vila –real. Narrativa), Isabel Robles (1948, Alhambra, Ciudad Real. Poesia), Carme Miguel (1945, La Núcia. Narrativa) o, finalment, Sor Isabel de Villena (1430, València. Prosa).


https://twitter.com/AgenciaLectBiar

dimarts, 21 de febrer del 2017

L'IES de Biar opta als Premis Sambori MICE-2017



Ens fem ressò del poema visual presentat per les alumnes Carme Verdú i Lídia Valdés de l'IES de Biar per als Premis Sambori MICE-2017 i esperem que tinguen molta sort. De moment van les primeres en visionats. Ajudem-les mirant-lo o compartint-lo!

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

Èxit total en el Dia Internacional de les Llengües Maternes


La celebració del Dia Internacional de les Llengües Maternes ha sigut tot un èxit. Hui, a les 12,30, a l'Auditori de la Casa de Cultura de Biar, l’alumnat de 3r i de 4t de l’IES de Biar ha recitat, amb la col·laboració de les autoritats locals, de l'Associació Amics del Patrimoni de Biar i del professorat, poemes dels poetes Joan Valls i de Miguel Hernández. 

L’acte ha durat vora una hora, i el joven ha declamat les poesies que havien portat preparades. L’any que ve s’espera poder incorporar més poetes, i més llengües. 

https://twitter.com/AgenciaLectBiar













dilluns, 20 de febrer del 2017

El Bloc de l'Agència de Lectura Ricardo Martínez: un any d'existència, un any amb vosaltres

Foto que encapçala el bloc de l'Agència
Si bé la inauguració oficial del bloc de l’Agència Ricardo Martínez va ser el 16 d’abril del 2016, les “emissions de prova” van començar abans, el dia 19 de febrer de l’any passat. Per tant, ja estem més d’un any escrivint i comunicant la realitat cultural del llibre, de l’Agència i de Biar.

Ja són, amb la present, 124 entrades que van des de notícies sobre llibres adquirits, passant per la vinguda d’autors/es i arribant als expositors temàtics, i molt més. Quant al nombre de visites, a hores d’ara, en comptabilitzem 7336, i augmentant!


Si fem una mica d’història, constatem que les tres entrades que tenen més visites són: Obertura oficial del bloc de l’Agència de Lectura Ricardo Martínez Guillén de Biar, del 16/4/2016, amb un total de 1137 visites; Fer arca (2) i “Els valencians des de quan són valencians?”, a l’Agència de Lectura, del 26/8/2016, amb 669 visites i, per últim, L’escriptora Gemma Pasqual i Escrivà ha xarrat amb l’alumnat de 3r de l’IES de Biar, del 24/5/2016, que suma 104 accessos.

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

L'alumnat de l'IES de Biar confecciona un cartell per al Dia Internacional de les Llengües Maternes

Autors: Jonathan Alabau, Sara Piñeiro i José Hernández
L’alumnat de l’IES -1r de Batxillerat i 4t d’ESO-, i seus els ensenyants, s’han involucrat molt per a celebrar una diada tan important com és el Dia Internacional de les Llengües Maternes. Recitaran recitar poesies de l’alcoià Joan Valls (1917-1989) i de l’oriolà Miguel Hernández (1910-1942), a més de llegir les seues biografies.


L’alumnat ha treballat molt per a la declamació: han elegit els poemes, els han analitzat, els han escenificat, i com comentem ells mateixos, al Biardigital.com, s’han dividit en diferents grups de treballs: “El grup de biògrafs, que ns’han documentat sobre els aitors; Els recitadors, el més nombrós, s’han organitzat en grups de quatre, amb una parella de “rapsodes” i una parella de “suport” a la recitació i comprensió del poema. A continuació, trobem el grup d’il·lustradors”.

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

dijous, 16 de febrer del 2017

Celebrem el Dia Internacional de la Llengua Materna amb una Lectura Pública



El proper dia 21 de febrer, dimarts, celebrarem el Dia de la Llengua Materna de manera especial: amb una Lectura Pública en valencià i en castellà. Hi participarà l'Associació del Patrimoni de Biar, a més de l’alumnat de l’IES, els quals recitaran poesies de l’alcoià Joan Valls i de l’oriolà Miguel Hernández. Hi haurà 24 parelles d’alumnes que llegiran els poemes, més dues parelles més que s’encarregaran de les biografies dels dos poetes. L’acte començarà a les 12,30 h. a l’Auditori de la Casa de la Cultura de Biar.

El dia Internacional de la llengua Materna va ser instaurat per la UNESCO pel novembre del 1999, i fixada la celebració per al 21 de febrer. Aquest dia recorda quan, el 21 de febrer de 1952, alguns activistes i estudiants van ser morts a tirs a la Universitat de Dhaka per la policia per protestes a favor del bengalí, la llengua majoritàriament parlada a Bangla Desh. Llavors, la llengua oficial era l’urdú, la llengua oficial de Pakistan, i Bangla Desh es deia Bengala Oriental. L’any 1971, Bangla Desh es va independitzar del Pakistan.

En aquesta data, es lliura el PremiLinguapax a favor de la preservació de la diversitat de la revitalització i de la reactivació de comunitats lingüístiques i de la promoció del multilingüisme. És entregat per l’associació del mateix nom, que té la seu de coordinació internacional a Barcelona. Tres vegades ha sigut premiades institucions espanyoles, entre elles una valenciana: Institut Joan Alcover (2003), Universitat de Barcelona (2010) i, finalment, Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua (2014).

https://twitter.com/AgenciaLectBiar




dimarts, 14 de febrer del 2017

Novetats del Prestatge de la Igualtat: més llibres i es crea la col·lecció “Igualtat”.

La col·lecció del prestatge de la Igualtat –creat l’any passat- creixerà amb una sèrie de noves adquisicions, algunes que ja es poden trobat a l’Agència, i d’altres que estan a punt d’arribar-hi.

A més, anunciem que es crea una nova col·lecció especial per a l’esmentat prestatge: la col·lecció Igualtat, la qual portarà, en la signatura dels documents que en formen part, davall del tot, el distintiu IGU. Per tant, totes les noves adquisicions, com els llibres que ja hi són, s’identificaran amb IGU al teixell (signatura).

Les noves adquisicions són:

Argelagues / Gemma Ruiz. Proa.

El temps és mentida / Joanjo Garcia. Bromera.


La mucama de Omicunlé / Rita Indiana. Periférica.

 Llamada perdida  / Gabriela Wiener. Malpaso.

Cicatriz / Sara Mesa. Anagrama.

No es país para coños: Sobre la necesidad de una sociedad feminista / Diana López Varela Crítica.

 

Edades en transición. Envejecer en el siglo XXI: Edades, condiciones de vida, participación e incorporación tecnológica en el cambio de época / Joan Subirats Humet. Ariel.


La violència política contra les dones a la medicina / Ricard Camil Torres i Antoni Simó Rosaleny. Alfons El Magnànim. 

Medicina i gènere. La incorporació de les dones a la medicina / Ramón Trullenque Peris. Alfons El Magnànim.

A boca de canó / Manel Àlamo. Bromera.

El país sense xiquetes / Xavier Martí i López. Neopàtria.

Les tres magues de gener / Cristina Escrivà. Petit Editor.

La señora de los libros / Heather Henson. 2010. Juventud.

¿Hay algo más aburrido que una princesa rosa? / Raquel Díaz. 2010. Thule.


 https://twitter.com/AgenciaLectBiar

dijous, 9 de febrer del 2017

Renovació i busca de documents a l’Agència Ricardo Martínez


Davant dels dubtes que hi ha a l’hora de renovar un document a l’Agència Ricardo Martínez Guillén, vos recordem que, a més d’acudir personalment a l’edifici de la biblioteca, es pot demanar la renovació per Internet, escrivint a biblioteca@biar.es i, també, telefonant al núm. de l'Agència, el 965810661.

Quant a la cerca de documents en la col·lecció de l’Agència, vos recordem que podeu anar en persona i preguntar sobre el llibre que necessiteu. També podeu buscar en línia, o bé des de casa, o bé venint a l’Agència, i usant el wifi o qualsevol dels ordinadors públics que hi trobareu.


Després cal anar a l'OPAC o catàleg en línia de la XLPV (Xarxa de Lectura Pública Valenciana) i buscar el que es vulga, seleccionant Biar, alguna altra biblioteca o dins del catàleg en general. Al bloc ja vam tractar sobre aquesta qüestió.

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

dimarts, 7 de febrer del 2017

El nou expositor es dedica als àlbums infantils



El nou expositor es dedica a l’àlbum infantil, vertaderes obres d’art gràfiques que es fan pensant en els més menuts. Les obre il·lustrades elegides són de les editorials Kalandraka, OQO i Ocaria, que tenen joies del gènere en les seues col·leccions. Hi ha àlbums en valencià i en castellà. 

Alguns dels títols són: El tragaldabas de Pablo Albo i Maurizio A. C. Quarello o Paco Pasmón, de Patacrúa i il·lustrat per Evelyn Daviddi, tots dos de l’editorial OQO. Per altra banda, de Kalandraka, hi ha L’oncle llop, de Roger Ballesteros, il·lustrat per Roger Olmos o L’Amèlia vol un gos, de Tim Bowley i André Neves.


https://twitter.com/AgenciaLectBiar

dissabte, 4 de febrer del 2017

Préstec col·lectiu Pper a l'alumnat de primària

L’Agència de Lectura Ricardo Martínez de Biar, seguint amb el treball mancomunat amb les  institucions escolars de la població, ha preparat un altre préstec col·lectiu per a l’alumnat d’infantil, en concret de 4 i 5 anys, com ve fent des de fa anys.

L’actual tracta d’Egipte, de les mòmies, de les piràmides, perquè el jovent es faça una idea de com va ser aquella mítica civilització. La selecció ha sigut feta amb documents adients per a l’edat i per a les necessitats de persones de tal edat. Com a nota d’interés, dir que l’anterior tema va ser sobre els llops.




Després de fer el primer carnet col·lectiu –el mes passat- a l’Associació de jubilats de Biar, amb dret, de moment, a un préssec de 15 documents per un trimestre, es provarà a expandir l’experoènncia en totes aquelles institucions, associacions o escoles que ho desitgen o ho necessiten.

https://twitter.com/AgenciaLectBiar

dimecres, 1 de febrer del 2017

Secció de Guies de Publicacions Seriades de la XLPV

Seguim amb les prospeccions pel portal de la XLPV (Xarxa de Lectura Pública Valenciana) i entrem dins de Bibliografies i Dossiers per a , després, anar a Guies de publicacions seriades que ens du a un document, Publicacions periòdiques (biblioteca pública provincial d’Alacant), és a dir, diaris i revistes, entre d’altres.


La veritat és que el document té un antiguitat de deu anys, i només indica la llista de publicacions d’una biblioteca i té un cert temps; potser alguns documents ja no hi duen ser, i n’hi haurà d’altres nous. Té l’interés de mostrar-nos las riquesa de documents d’una biblioteca important, i fer-nos reflexionar sobre la importància de tindre més productes similars en qualsevol de les biblioteques públiques, i no, de terres valencianes.

https://twitter.com/AgenciaLectBiar