Translate

divendres, 22 d’abril del 2016

Expositor dedicat al mes d'abril: al 23, Dia Internacional del Llibre, i al 25, a la batalla d'Almansa

Dediquem el tema de l'expositor al mes d'abril a dues fites molt importants: al Dia Internacional del llibre, el 23, i a la batalla d'Almansa, el 25, de tanta significació històrica per als valencians.

El Dia Internacional del Llibre

Expositor dedicat a abril
Vicent Clavel Andrés
La idea original és d'un valencià, Vicent Clavel Andrés, que vivia a Barcelona, basant-se en la tradició catalana, del dia de Sant Jordi, de regalar una rosa a les núvies i a les dones i, a partir del 1925, un llibre. Clavel, per a commemorar el  naixement de Cervantes, va promoure celebrar un festa anual cada 6 de febrer. Va ser acceptat pel Govern de Primo de Ribera, i el 1930, es va passar la celebració, al 23 d’abril, el dia de l’enterrament de Cervantes. Internacionalment, va ser acceptada per l’UNESCO el 1995. Des de llavors, és una efemèride internacional.



Furs
Batalla d'Almansa

És una data crucial. La Guerra de Successió (1701-1715), entre la Casa de Borbó, centralista –botiflers-, i la Casa d’Aústriamaulets-, que prometia respectar els Furs valencians. Va ser un canvi fonamental en la història valenciana i l’espanyola. Amb la batalla d’Almansa, el 1707, el Regne de València és ocupat. Pel Decret de Nova Planta perd el Regne els seus drets, el valencià com a llengua oficial i les seues institucions autònomes. Es recuperaran, en gran part, a partir de l’Estat de la Autonomies, reconegut en la Constitució del 78.