Translate

dimecres, 7 de juny del 2017

Èxit en la xarrada sobre refugiats del passat divendres, dia 2 de juny

El divendres passat, dia 2 de junt, van vindre a la Casa de la Cultura de Biar, Pilar Albero, advocada, i Judit López, mediadora intercultural, en representació d’Accem, radicada a Castelló de la Plana, ONG l’objectiu de la qual és la protecció del refugiat.
Pilar albero i Judit López, d'esquerra a dreta

A través de audiovisuals i de explicacions, ambdues professionals, van exposar les funcions, principis i actuacions d’Accem. També, i per damunt de tot, van explicar diferents conceptes com els reassentat, refugiat, migrant o desplaçat. Després van tractar ala qüestió dels refugiats a l’Estat, com se’ls aplica la llei, comparant-ho amb altres països europeus, els diversos graus de protecció i les fases que tenen.


Van contar diverses experiències de refugiats, i els problemes quotidians als quals s’enfronten –racisme, incomprensió-, i temes com la necessitat d’aprendre el mínim de llengua per a comunicar-se, la difícil busca d’un lloc on viure, la manca d’una resposta estatal davant d’una situació tan peremptòria, i la impossibilitat de moltes reaccions d’autoritats locals o ciutadanes que es veuen impotents de fer res, el nombre exigu de refugiats acceptats per l’autoritat central, molt lluny de la quantitat que ens pertocaria de més de 16000, quan, en realitat, se n’han acollit 363.


Una dels documents sonors que Pilar i Judit van posar: un audiovisual sobre el dia 17 de maig, Dia Internacional contra la Homofòbia, perquè, en molts casos, a més del fet de ser estranger, refugiat, d'una altra ètnia -i pitjor, en tots els casos, si es tracta d'una dona- cal afegir els atacs i insensibilitat cap a la qüestió homosexual.

Un bon reportatge sobre la xarrada el trobem al Biar Digital.

https://twitter.com/AgenciaLectBiar