Translate

dijous, 16 de juny del 2016

Arxius valencians a Internet: l'OPAC SAVEX

La Generalitat valenciana ha posat a l’abast de la ciutadania el SAVEX, és a dir, Sistema Arxivístic Valencià en Xarxa. Es tracta d’un OPAC (catàleg d’accés públic en línia) que permet accedir als documents allotjats al sistema en línia, sense cap restricció.

És una forta aposta per les noves tecnologies i per acostar la informació als usuaris. Com es pot veure, té consulta simple i d'avançada: anem-hi Hi ha una descripció del document trobat, i la imatge d’aquest associada. És un accés universal, sense que calga tindre cap registre ni contrasenya.
Segons conta a la pàgina web: “l’objectiu primordial de la Llei 2/2005, de 15 de juny, de la Generalitat, d’Arxius, és regular el Sistema Arxivístic Valencià, que es defineix com el conjunt d’òrgans, arxiu i servicis encarregats de la protecció, organització i difusió del patrimoni documental valencià.

A més, la llei d’Arxius pretén promoure i desenvolupar la utilització social dels arxius i del patrimoni documentals que conserven. Cal tindre en compte que el món de la investigació demanda cada vegada més uns arxius ben organitzats i accessibles, ja que el patrimoni documental que conserven suposa la base documental de la història valenciana i al mateix temps és el principal fonament de la memòria col3lectiva de tots els valencians.

Però no sols s'han incrementat les necessitats dels arxius, sinó que s'han produït importants transformacions que afecten la gestió i la difusió d'estos, com ha sigut el gran desenvolupament de les noves teconologies de la informació i de la comunicació. Estes noves tecnologies, en constant desenvolupament, tenen una gran influència en la gestió dels arxius, per la qual cosa la Llei d'Arxius pretén harmonitzar i difondre la seua implntació en tots els arxius que formen part del Sistema Arxivístic Valencià.
Esta llei és una mostra de l’interés de l’administració pública valenciana per la gestió documental i per l’organització dels arxius com a element clau de la gestió administrativa i dels servicis que presten als ciutadans.

 Arxius Valencians a Internet -video de Youtube

Amb el SAVEX (Sistema Arxivístic Valencià en Xarxa) el que pretén és complir a la llei per mitjà de la posada en marxa d'un sistema d'informació i de gestió integral dels arxius del sistema Arxivístic Valencià per al que la Generalitat s'ha dotat d'una aplicació informàtica que compta amb les característiques i funcionalitats necessàries per a això. L'objectiu és la implantació de l'aplicació de forma escalonada en tots els arxius del Sistema.