Translate

dijous, 16 de febrer del 2017

Celebrem el Dia Internacional de la Llengua Materna amb una Lectura Pública



El proper dia 21 de febrer, dimarts, celebrarem el Dia de la Llengua Materna de manera especial: amb una Lectura Pública en valencià i en castellà. Hi participarà l'Associació del Patrimoni de Biar, a més de l’alumnat de l’IES, els quals recitaran poesies de l’alcoià Joan Valls i de l’oriolà Miguel Hernández. Hi haurà 24 parelles d’alumnes que llegiran els poemes, més dues parelles més que s’encarregaran de les biografies dels dos poetes. L’acte començarà a les 12,30 h. a l’Auditori de la Casa de la Cultura de Biar.

El dia Internacional de la llengua Materna va ser instaurat per la UNESCO pel novembre del 1999, i fixada la celebració per al 21 de febrer. Aquest dia recorda quan, el 21 de febrer de 1952, alguns activistes i estudiants van ser morts a tirs a la Universitat de Dhaka per la policia per protestes a favor del bengalí, la llengua majoritàriament parlada a Bangla Desh. Llavors, la llengua oficial era l’urdú, la llengua oficial de Pakistan, i Bangla Desh es deia Bengala Oriental. L’any 1971, Bangla Desh es va independitzar del Pakistan.

En aquesta data, es lliura el PremiLinguapax a favor de la preservació de la diversitat de la revitalització i de la reactivació de comunitats lingüístiques i de la promoció del multilingüisme. És entregat per l’associació del mateix nom, que té la seu de coordinació internacional a Barcelona. Tres vegades ha sigut premiades institucions espanyoles, entre elles una valenciana: Institut Joan Alcover (2003), Universitat de Barcelona (2010) i, finalment, Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua (2014).

https://twitter.com/AgenciaLectBiar