Translate

dimecres, 15 de març del 2017

Què és i com fer el préstec interbibliotecari: condicions

Hi ha usuaris/es que s’han mostrat interessats en el servei de préstec interbibliotecari. Aprofitarem aquestes línies per a aclarir un poc aquesta qüestió. En poques paraules, es tracta d’un servei que s’ofereix al ciutadà/na per al préstec un document(s) –el que siga- quan no es troba a la pròpia biblioteca, però sí que el tenen en una altra amb la qual es té un conveni de préstec interbibliotecari.

Així, es demana el llibre que es tracte al centre bibliotecari on s’ha localitzat, i l’envien des d’allí. I al contrari, des d’una altra biblioteca es pot demanar un document a la nostra.  

Normalment, es pot tindre per un període de dues setmanes, amb la possibilitat d’una renovació pel mateix període de temps.

També l’Agència de Lectura de Biar rep aquest tipus de peticions, després d’un llarg temps sense participar-hi, i, òbviament, els lectors/es de Biar poden, al seu torn, demanar fora si tenen necessitat d’un llibre, sempre que les normes de l’altra biblioteca o Agència de Lectura ho permeten.

Sobre les normes que regeixen el préstec interbibliotecari, podem dir que són molt generals i que depenen en gran mesura de la mateixa biblioteca o agència de lectura. Per exemple, la biblioteca d’Alcoi demana un cànon per les despesa que significa l’enviament del producte.
Ara vos assenyalarem els principals punts de la normativa de la
Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques de la Generalitat valenciana:

Aquestes normes afecten els centres bibliotecaris que formen part de la Xarxa de Lectura Pública Valenciana (XLPV).

  1. Es defineix el préstec interbibliotecari: “és el procés pel qual, a petició, d’un usuari una biblioteca obté d’una altra un document específic que no està disponible en el propi fons de la biblioteca peticionària”.
  2. El document sol·licitat podrà ser subministrat en el seu format original o per mitjà de còpia.
  3. Queden exclosos del préstec, segons el parer de cada centre, aquells documents que tinguen un caràcter únic, valuós, rar, especial o pel seu estat de conservació
  4. El préstec interbibliotecari no podrà substituir mai la política general d’una biblioteca, per això queden, també, exclosos del préstec, els documents que siguen novetats.
  5. Així mateix, es denegarà el préstec quan l’enviament d’aquest
    supose més despesa que l’adquisició, i el document estiga disponible per a la seua compra.
  6. Si no es pot, s’enviarà còpia dels materials no prestables.
  7. La devolució del préstec cal fer-la dins dels límits i de les condicions establides.
  8. Els pagaments de les biblioteques s’evitaran sempre que siga possible. El centre prestador sufragarà l’enviament, i el peticionari, la devolució.
  9. Les despeses per fer còpies podran ser exigides per la biblioteca prestadora a la peticionària.
  10. Les biblioteques duran un registre de les sol·licituds enviades i rebudes. 


Ara vos recordem les normes de préstec interbibliotecari de l’Agència de Lectura

  1. Les novetats, i llibres publicats en els darrers tres anys i els llibres més demanats
  2. De poblacions situades a menys de 30 quilòmetres de Biar.
  3. Publicacions d’abans de 1970
  4. Seran susceptibles de ser demanats o deixats en préstec interbibliotecari els documents que, en ser rars o exhaurits, no es puguin obtenir fàcilment.
  5. Documentació de la secció local
  6. Material audiovisual o d’audio
  7. Material de consulta
  8. Les despeses derivades del servei, quan aquest no sigui gratuït, seran a càrrec de l'usuari
  9. L’Agència, en última instància, es reserva el dret a denegar un préstec interbibliotecari per motius tècnics o d'oportunitat.
https://twitter.com/AgenciaLectBiar